Friday, August 26, 2011

Amalan Kebersihan Kantin

Perkara

Amalan Pelaksanaan

Jadual Kerja

Kerjasama dan Tindakan

1. Kebersihan diri

· Menjalani pemeriksaan kesihatan

· Patuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985

· Kebersihan diri yang maksimum seperti kuku dan tangan bebas daripada penyakit

· Amalkan tabiat yang baik dan bersih:

-kuku pendek dan bersih

-tangan bersih dan bebas

daripada penyakit kulit

· Amalkan sikap pengurusan yang sihat:

-membersihkan sisa makanan di

atas meja dan lantai

-memakai apron dan penutup

kepala yang bersih

-tidak menyapu lantai ketika

pelanggan sedang makan

-tiada haiwan peliharaan

· Semasa menyediakan makanan:

-berpakaian kemas dan bersih

-kurangkan bercakap

-tutup mulut apabila bersin atau

batuk

· Setahun sekali

· Sepanjang masa

· Pengusaha

· Pekerja kantin

2. Dapur/ tempat

memasak

· Bersih, teratur dan selamat:

-pastikan dapur sentiasa dicuci

dan dinyahkuman

· Sisa makanan hendaklah dimasukkan ke dalam karung plastik dan dibuang ke dalam tong sampah yang bertutup

· Susun alatan/ perkakas yang telah digunakan secara teratur dan kemas

· Sepanjang masa

· Pengusaha

· Pekerja kantin

3. Tempat

penyimpanan

makanan basah/

kering

· Asingkan bahan makanan mentah dan bermasak

· Bersih, teratur dan selamat

· Sepanjang masa

· Pengusaha

· Pekerja kantin

4. Tempat

pembuangan

sampah basah/

kering

· Asingkan sampah basah dan kering

· Gunakan karung plastik

· Bertutup

· Buangkan ke dalam tong sampah induk

· Setiap kali pembuangan sampah mengikut keperluan

(Rujuk Buku Garis Panduan Kantin

Sekolah)

· Pengusaha

· Pekerja kantin

5. Alat pemadam

api

· Periksa alat pemadam api

· Pemeriksaan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat

· Seminggu sekali

· Setahun sekali

· Pengusaha

· Pekerja kantin

No comments:

Post a Comment