Perkara | Amalan Pelaksanaan | Jadual Kerja | Kerjasama dan Tindakan |
1. Kebersihan diri | · Menjalani pemeriksaan kesihatan · Patuhi Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1985 · Kebersihan diri yang maksimum seperti kuku dan tangan bebas daripada penyakit · Amalkan tabiat yang baik dan bersih: -kuku pendek dan bersih -tangan bersih dan bebas daripada penyakit kulit · Amalkan sikap pengurusan yang sihat: -membersihkan sisa makanan di atas meja dan lantai -memakai apron dan penutup kepala yang bersih -tidak menyapu lantai ketika pelanggan sedang makan -tiada haiwan peliharaan · Semasa menyediakan makanan: -berpakaian kemas dan bersih -kurangkan bercakap -tutup mulut apabila bersin atau batuk
| · Setahun sekali · Sepanjang masa
| · Pengusaha · Pekerja kantin |
2. Dapur/ tempat memasak | · Bersih, teratur dan selamat: -pastikan dapur sentiasa dicuci dan dinyahkuman · Sisa makanan hendaklah dimasukkan ke dalam karung plastik dan dibuang ke dalam tong sampah yang bertutup · Susun alatan/ perkakas yang telah digunakan secara teratur dan kemas
| · Sepanjang masa | · Pengusaha · Pekerja kantin |
3. Tempat penyimpanan makanan basah/ kering | · Asingkan bahan makanan mentah dan bermasak · Bersih, teratur dan selamat | · Sepanjang masa
| · Pengusaha · Pekerja kantin |
4. Tempat pembuangan sampah basah/ kering | · Asingkan sampah basah dan kering · Gunakan karung plastik · Bertutup · Buangkan ke dalam tong sampah induk | · Setiap kali pembuangan sampah mengikut keperluan (Rujuk Buku Garis Panduan Kantin Sekolah) | · Pengusaha · Pekerja kantin |
5. Alat pemadam api | · Periksa alat pemadam api · Pemeriksaan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat | · Seminggu sekali · Setahun sekali | · Pengusaha · Pekerja kantin |
Perkongsian maklumat, bahan, saranan, prosedur, dan tatacara yang berkaitan dengan pengurusan bidang hal ehwal murid di sekolah.
No comments:
Post a Comment