1. Menjadikan Sekolah sebagai sebuah
institusi pendidikan yang mempunyai sebuah kantin yang ceria, berkualiti, dan
mesra pelanggan.
2. Membina perlakuan
amalan kebersihan sebagai budaya hidup yang berterusan dalam menjalani hidup
seharian di kalangan warga sekolah. Mewujudkan suasana kantin sekolah
yang kondusif.
3. Memupuk semangat
kepunyaan serta kesediaan bertoleransi dengan pihak kantin untuk mencapai
matlamat amalan mesra kantin.
4. Membentuk sahsiah dan
disiplin pelajar yang sentiasa mematuhi peraturan sekolah dan kantin sekolah.
PENGURUSAN KANTIN (SENARAI TUGAS, KUASA DAN HUBUNGAN DENGAN
PEGAWAI LAIN)
TUGAS PEGAWAI
|
TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB
|
KUASA YANG DIBERI
|
PEGAWAI LAIN
|
Pengetua
|
Bertanggungjawab
untuk memastikan:
-Kantin
sentiasa selamat, bersih dan ceria
-Semua
kemudahan di kantin sentiasa bersih, selamat dan berfungsi
-Peraturan-peraturan
yang disediakan dipatuhi
-Setiap
kes yang disyaki keracunan makanan dilaporkan segera kepada pihak-pihak berwajib
mengikut peraturan-peraturan yang berkuat kuasa.
-Kandungan
buku Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dipatuhi
-Pengusaha
kantin seboleh-bolehnya menyediakan makanan bermasak di kantin.
-Pengusaha
kantin mengambil kira kepentingan agama pelanggan apabila menyedia serta
menyimpan makanan dan minuman
-Pengusaha
kantin menyedia serta menjual makanan dan minuman yang halal
-Pengusaha
kantin tidak memelihara haiwan atau membiarkan berkeliaran di kawasan kantin
sekolah
-Pengusaha
kantin menjual makanan makanan mengikut kontrak
-Pengusaha
kantin mempunyai lesen perniagaan yang sah
|
1. Surat Pekeliling Ikhtisas
Bil. 6/19 Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin
Sekolah
2. Surat Pekeliling
Ikhtisas Bil. 1/1981 Jualan Makanan dan Minuman di Kantin Sekolah Untuk
Murid-murid Berbilang Agama
3.Surat Pekeliling Ikhtisas Bil
2/1983 Kantin Sekolah
4. Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998 Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
5. Surat
Siaran Kementerian Pendidikan Malaysia Ruj: KP10102/14/012(55). Penurunan
Kuasa Menandatangani Kontrak Kerajaan Dan Perlantikan Jawatankuasa Sebut
Harga.
|
-GPK HEM
-Penyelia Petang
-Guru Kantin
-Wakil guru
-Wakil Pelajar (Pengawas)
-Pengusaha Kantin
|
PK HEM
PK Petang
Guru Kantin
S/u JK Kantin
|
-Membantu
Pengetua dalam usaha menyelia kantin dan bertanggungkjawab untuk memastikan:
-Kebersihan,
kemudahan, alat kelengkapan dan kawasan persekitaran kantin
-Kebersihan,
mutu, khasiat, dan keselamatan makanan yang dijual
-Harga
berdasarkan perjanjian
-Keselamatan
di kantin sekolah
-Kesopanan,
kebersihan dan kesihatan pengendali makanan
-Menyediakan
laporan harian kantin
-Pelajar
sentiasa bersopan santun dan mengamalkan pekerti yang baik semasa berada di
kantin
-Makanan
dan minuman yang dijual mencukupi
-Kantin
dikendalikan dengan cekap dan efisien
|
1. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976 - Panduan
Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan Kebersihan di Kantin
2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981
Jualan Makanan dan Minuman di Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang
Agama
3. Surat Pekeliling
Ikhtisas Bil 2/1983 Kantin Sekolah
4. Surat Pekeliling
Ikhtisas Bil 6/1998 Menjaga Kesihatan Pelajar Di Sekolah
|
-Penyelia Petang
-Guru Kantin
-Wakil guru
-Wakil Pelajar (Pengawas)
|
PENGUSAHA
KANTIN
|
Bertanggungjawab
untuk memastikan:
-Lesen
Perniagaan yang sah diperoleh daripada Pihak Berwajib
-Kontrak
dengan pihak sekolah dipatuhi
-Amalan
kebersihan dan keselamatan di kantin sentiasa dititikberatkan
-Akta
Makanan 1983 dan Peraturan-peraturan Makanan 1985 dan peraturan lain
pengurusan kantin sekolah yang berkuat kuasa dipatuhi.
-Makanan
yang dijual sentiasa bersih, bermutu, berkhasiat dan selamat
-Pengendali
makanan telah menjalani pemeriksaan kesihatan, menghadiri kursus pengendalian
makanan dan dalam keadaan sihat
-Pengendali
makanan mengamalkan tabiat yang sihat semasa bertugas
-Pengendali
makanan berpakaian bersih, sopan dan lengkap semasa bertugas
-Bangunan
kantin, kemudahan lain dan kawasan persekitaran sentiasa dalam keadaan
bersih, ceria dan selamat
-Pengendali
makanan sentiasa berbudi bahasa semasa melayani pelanggan
-Makanan
bermasak disediakan di kantin sekolah
-Kantin
tidak dijadikan sebagai tempat kediaman
-Tidak
memelihara haiwan atau berkeliaran di kawasan kantin
-Kantin
dikendalikan dengan cekap dan efisien
-Kepentingan
agama pelangan diambil kira semasa membuat persediaan dan menyimpan makanan
dan minuman
-Menjual
hanya makanan dan minuman yang halal
-Pengendali
makanan telah diakui sihat oleh Pegawai Perubatan
-Semua
pengendali makanan berpakaian sopan, lengkap dan bersih
-Pengendali
makanan menjaga kebersihan diri dan mengelakkan amalan-amalan yang boleh
menyebabkan pencemaran terhadap makan dan minuman
-Semua
pengendali makanan telah diberi pelalian Tifoid dan sihat semasa
mengendalikan makanan
-Pengendali
makanan telah menghadiri Kursus Pengendalian Makanan
-Segala
panduan dan peraturan seperti yang terkandung dalam Buku Panduan Pengurusan
Kantin Sekolah dipatuhi
-Makanan
dan minuman dari luar sekiranya perlu hendaklah bersih, bermutu, berkhasiat
dan selamat dimakan.
-Maklumat
mengenai pembekal dari luar hendaklah dimaklumkan kepada jawatankuasa kantin
sekolah
|
1. Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil. 6/1976 - Panduan Untuk Menjaga Kesihatan Murid dan
Kebersihan di Kantin Sekolah
2. Surat
Pekeliling Ikhtisas Bil. 1/1981 - Jualan Makanan dan Minuman di
Kantin-kantin Sekolah Untuk Murid-murid Berbilang Agama
3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 2/1983 - Kantin
Sekolah
4. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil 6/1998
Menjaga Kesihatan Pelajar di Sekolah
|
-Pengendali
Makanan
|
No comments:
Post a Comment